Rockyn luonteesta

(päivitetty 2012)

 

Rocky on ensimmäinen tiibetinmastiffimme. Rocky on perusluonteeltaan rauhallinen ja jääräpäinen, hyvin itsetietoinen kaveri nykyään. Rocky oli pentuna todella nirso, eikä todellakaan tehnyt mitään omasta mielestään turhia asioita pyydettäessä. Nykyään Rocky jopa tulee luokse kutsuttaessa omalla pihalla, kunhan on ensin käynyt ainakin pissalla ja ehkä katsomassa mitä toisella puolella pihaa tapahtuu. Kärsivällisyyttä ja erittäin pitkää pinnaa on tarvittu varsinkin, kun kävin Rockyn kanssa paljon erilaisissa koulutuksissa sen ollessa nuorempi. Rockya ei vain oikein kiinnosta useimmiten… kuten ei varmaan montaa muutakaan tämän rotuista kaveria.

Rockyn kanssa kävimme myös todella paljon koirapuistoissa n. 2-vuotiaaksi asti. Sen jälkeen olemme käyneet vähän harvemmin, koska Rocky pääsee halutessaan helposti yli koirapuistojen matalista (150cm) aidoista. Koirapuistoissa Rocky tulee edelleen pääosin toimeen kaikkien koirien kanssa. Rocky ei siellä aloita rähinää, mutta menee kyllä väliin, jos pienempää koiraa tai pentua uhataan. Varmaan tästä johtuen Rockylla onkin koirapuistoissa monta pientä kaveria. Nykyään en viitsi enää koirapuistoissa Rockyn kanssa hirveästi käydä, koska Rocky on muutaman kerran ollut sitä mieltä, että koirapuistossa on ihan tylsää, että lähdenpä tästä omatoimiselle lenkille.. Rockya siis kiinnostaa enemmän mitä koirapuiston ulkopuolella tapahtuu kuin sisäpuolella.

Rocky suhtautuu meillä kotona myös hyvin vieraisiin koiriin. Tutustuminen tapahtuu välillä portin sisä- ja välillä ulkopuolella ja kunhan olen itse rauhallinen, Rocky hyväksyy muut koirat. Rocky tietenkin rakastaa kaikkia narttuja, mutta myös hyväksyy lähes poikkeuksetta itseään nuoremmat urokset omalla alueellaan. Muutaman kerran toinen uros on meillä aloittanut rähinän Rockyn kanssa, mutta Rocky on jättänyt ne omaan arvoonsa, kun kerran voi nukkuakin viileässä varjopaikassa. Omasta mielestään Rocky on kotona koiralauman kuningas ja suurin osa koirakaveristakin on samaa mieltä. Jos meitä vastaan tulee tiellä tai näyttelypaikalla vieras iso uros, silloin Rockylla on usein kuitenkin paljon asiaa. Nartuista Rocky taas tykkää todella paljon! Rockyn suosikki tyttöystävä onkin melkein samanikäinen tiibetinmastiffinarttu, johon Rocky rakastui ensisilmäyksellä ollessaan vuoden ikäinen.

Vieraisiin ihmisiin Rocky suhtautui nuorempana pääosin varautuneesti. Nykyään suhtautuminen on jo innokasta tai välinpitämätöntä. Suhtautuminen vaihtelee lähinnä paikan ja ihmisen mukaan. Yleensä Rocky menee haistelemaan vierasta heti, kun pääsee ja sen jälkeen Rocky joko jää odottamaan herkkua tai sitten tuhahtaa ja menee pois. Jos joku vieras aikoo silittää Rockya, ja Rockyn mielestä vieras on jotenkin epäilyttävä (päihtynyt, pelkää koiria), Rocky yleensä murahtaa ja ottaa askeleen taaksepäin. Yleensä jos minä olen vieressä, kun vieraat tulevat tutustumaan Rockyyn, se hyväksyy vieraat ja käsittelyn. Lapsista Rocky on pitänyt todella paljon ihan pennusta asti. Lapset saavat silitellä ja nyhtää karvaa Rockysta, vetää vaikka korvistakin. Kun Rocky saa tarpeekseen, se katsoo vain tietyllä tavalla, että ”Mamma auta”. Omalla alueellaan Rocky suhtautuu nykyään vieraisiin ihmisiin (minun läsnäollessani) innokkaasti, usein vieraat otetaan vastaan häntä heiluen ja osa on jopa pusujakin saanut :D Rockysta onkin tullut hieman höpsö, kun ikää on tullut lisää ;)

Rocky on pennusta asti ollut rohkea poika, jo ihan pikkupentuna se murisi pimeää metsää kohti ja olisi halunnut mennä yksin katsomaan, mitä siellä oikein on. Lisäksi Rocky tuntuu palautuvan erilaisista tilanteista hyvin, se on mielestäni tärkeää. Jos Rocky epäröi jotakin asiaa, sen saa useimmiten houkuteltua tekemään sen, kunhan on itse kärsivällinen. Pentuna Rocky oli aikamoinen poika, nosti kauhean metakan kun iso ruokasäkki oli vaihtanut paikkaa sisällä meidän lenkin aikana. Nykyään uudenlaiset tilanteet ja asiat onkin helppo kohdata Rockyn kanssa, tähän varmasti vaikuttaa suurelta osin se, että luottamus on kehittynyt tässä vuosien varrella. 

Rockyn kanssa on kokeiltu muutaman kerran agilitya, Rocky menee kaikki esteet kunhan motivaatio on kohdallaan, mutta kiinnostus lopahtaa aika helposti. Koulutuksissakin Rocky jaksaa olla kiinnostunut vain vähän aikaa. Rocky oppii uudet asiat kyllä todella nopeasti, on aina oppinut. Näyttelykoulutus on Rockyn mielestä varmaan paras koulutus, jos joku pitäisi valita. Koska siellä vain juoksennellaan edes takaisin sekä seisotaan paikallaan ja saa hyvää herkkua! Varsinkin näyttelykehässä Rockyn varautuneisuus vieraita ihmisiä kohtaan näkyy hyvin, Rocky murisee ja täten kertoo, ettei todellakaan halua itseään juuri nyt kopeloitavan. Tästä johtuen Rocky saakin nyt lomailla pitkään näyttelyistä, koulutuksissa ja mätsäreissä olisi silti tarkoitus käydä, kunhan vaan niille löytyy aikaa. Talvella Rockyn mielipuuhaa on pellolla juokseminen, kun mamma on suksilla perässä. Kesällä taas ehdoton suosikki on viileässä jokivedessä kahlailu.

Rockyssa mielestäni on parasta sen rauhallisuus, joka on tuon kokoiselle koiralle ihan suotavakin ominaisuus. Rocky on myös melko vastaanottavainen tällä hetkellä. Rocky uskoo yleensä ihan kertahuomautuksesta jonkun asian ja usein pelkkä katse riittää. Jos Rocky tekee jotain pahojaan sisällä (varastaa ruokaa, merkkailee), riittää yleensä kun sille kerran sanoo asiasta/ pitää puhuttelun, Rocky ei sitä melko varmasti enää tee (yksi poikkeus kyllä on..). Kotona Rocky ei sisällä tee muita ”pahuuksia” kuin nälkäisenä.. Silloin Rocky hakee vessapaperirullan ja katsoo se suussa sen näköisenä, että "olisi vähän nälkä" :D Rocky tykkää nukkua päivät pitkät pihalla portilla, iltaisin se kömpii sisälle ja tulee yleensä sohvalle nukkumaan viereeni (hyvä näkyvyys pihalle).

Ulkonäöllisesti Rockyssa miellyttää ainakin itseäni eniten sen kaunis pää ja muhkea kaulus. Rocky on kasvanut ja kehittynyt hyvin, hyvin hitaasti. 1-2 -vuotiaana Rocky oli aikamoinen ruipelo koipeliini, mutta nyt lähes neljän vuoden iässä Rocky alkaa olla jo aikamoinen komistus! Massaa on tullut tarpeeksi ja runko rotevoitunut. Pää alkaa myös olla valmis. Rockylta on tutkittu silmät, polvet, lonkat ja kyynärät, kaikki todettu terveiksi. Rocky on dna-testattu pentuna (polveutuminen varmennettu) ja Rockylta on myös toimitettu dna-näyte koirien geenitutkimukseen (linkki). Rocky on muutenkin ihan perusterve koira, joka ei ole koskaan  esim. ontunut kertaakaan, toivotaan että sama linja jatkuu tulevina vuosina! Rockylla ei myöskään ole ollut iho-ongelmia, korvatulehduksia, jne. Rockylla on leikkaava purenta ja kaikki hampaat löytyvät (ei hammaspuutoksia). 

Rockyn ensimmäinen pentue syntyi Dream Chaser’s -kennelissä vuoden 2010 lopulla. Pentueessa on kolme urosta ja kolme narttua, kaikki väriltään black&tan kuten isä ja emäkin. Pennut näin viimeisen kerran ”livenä” niiden ollessa 8-viikkoisia, sen jälkeen olen nähnyt vain Rockyn Xena-tyttöä, joka asuu meillä (Xenan sivu) sekä Remu-poikaa, joka asustelee Lopissa lähellä Riihimäkeä. Muutaman kuvan olen nähnyt muista pennuista ja kuulumisiakin kuullut hieman. Aika näyttää, minkälaisia pennuista tulee. Xena-tytär ainakin kovasti muistuttaa isäänsä! Xena on kuin minikokoinen Rocky, luonteeltaan muuten hyvin saman tyyppinen, mutta vain todella paljon vilkkaampi ja energisempi. Pentujen ollessa 1,5 -vuotiaita on yksi narttu tutkittu terveeksi (Xena), muutama muu menee terveystutkimuksiin syksyn ja talven 2012 aikana. Tässä linkki 1. pentueen sivulle. 

Rockysta on määrä tulla isä taas ensi talvena (2012-2013), morsiamena kaunis Puolasta Belgiaan tuotu narttu "Z'jana". Morsian asustelee Belgiassa La tribu de Jhana -kennelissä.  Pentujen odotetaan syntyvän marras-joulukuun vaihteessa 2012. Lisätietoa suunnitellusta pentueesta täällä. Itselläni on tarkoitus ottaa narttupentu tästäkin Rockyn pentueesta.

Itselläni on myös tarkoitus käyttää Rockya jalostukseen lähivuosina ainakin kerran. Rockylta tutkittiin silmät uudestaan terveiksi elokuussa 2012, ja myös syyskuussa 2012 tehtiin lisää terveystutkimuksia rokotusten yhteydessä: sydänkuuntelun tuloksena sydän terve, ei sivuääniä. Rockylta myös kuvattiin selkä ja polvet (jälleen) terveiksi. Kilpirauhasarvotkin (T4, TSH, T4/TSH) otettiin ja myös niiltä osin Rocky on terve. Eläinlääkäri onnitteli täysin terveestä koirasta ja se oli aivan loistava uutinen! :)) Lokakuussa 2012 Rocky suoritti luonnetestin. Pisteet jäivät plussan puolelle ollen +50, mutta eivät ylittäneet hyväksytyn rajaa, joka on +75p. Tulevaisuudessa Rockyn on mahdollista uusia sekä MH-luonnekuvaus että luonnetesti, aika näyttää miten päätän :) Suuren suuret kiitokset edelleen Rockyn kasvattajalle Vernalle tästä ihanasta mammanmussukasta!! :)

Jalostuskäyttösuunnitelmia tosiaan on Rockyn varalle lähivuosina. Jo tehtyjen suunnitelmien lisäksi Rocky on käytettävissä jalostukseen yhdelle sopivalle nartulle, ennen kuin olen itse kultapoikaani päässyt käyttämään ;) Rockya on mahdollista tulla katsomaan yhteisesti sovittuna ajankohtana, Rocky ottaa hyvin kaikki vieraat vastaan, osa saattaa jopa saada pusujakin! :D

 

Takaisin