Xenan luonteesta

(päivitetty 2012)

Xena on ensimmäinen tiibetinmastiffinarttuni. Xena on Rockyn tytär Rockyn ensimmäisestä pentueesta (emänä Dream Chaser's Caya Celinda "Saija", ks. pentue täältä). Xena muutti kasvattajansa Vienan luota 8-viikkoisena sijoituskotiinsa Poriin. Xena kuitenkin palautui meille kotiin reilun 8kk:n ikäisenä. Xena meni alunperin sijoitukseen siksi, koska meillä oli kaksi nuorta urosta ja nartun ottaminen siinä vaiheessa olisi ollut haastavaa. Kun Xenalle olisi sitten pitänyt alkaa etsiä uutta kotia, oli päivänselvää että se tulee meille. Niin ne tilanteet muuttuvat.

Pikkupentuna Xena oli todella riehakas ja energinen tapaus, mutta pikku hiljaa alkaa rauhoittua. Ensimmäinen juoksu Xenalle tuli reilun 10kk:n iässä ja varsinkin sitten saattoi huomata, miten paljon Xena on rauhoittunut ja aikuistuminen on hitaasti mutta varmasti alkanut. Ketterästä pikkutytöstä alkaa muodotua rauhallisempi tapaus, joka hyppelyn ja juoksemisen sijaan kävelee mielummin paikasta toiseen. Murkkuikää sitten vain odotellessa.. Kotona Xena enimmäkseen makailee ulkona Rockyn kanssa, vieraat tulevat pihaan Xenan vahtihaukun kera. Xena asusteli pentuajan huomattavasti vilkkaammassa paikassa kuin me ja onkin esim. Rockya huomattavasti paremmin tottunut pihan ohi kulkeviin ihmisiin ja koiriin sekä lenkillä vastaantulijoihin. Vaikka Xena onkin isänsä tapaan kiinnostunut ympäristöstään, sen kanssa on silti helppo mennä minne vain. 

Vieraista koirista Xena pääsääntöisesti pitää, haluaisi leikkiä kaikkien kanssa, kun on vielä sen verran nuori. Koirapuistossa kävimme ensimmäistä kertaa Xenan ollessa 9kk:n ikäinen ja Xena osoittautukin hyvin sosiaaliseksi ja innokkaaksi puistoilijaksi! Muiden koirien omistajat lähinnä naureskelivat, kun Xena kirmaili kolme tuntia ympäri koirapuistoa leikkien muiden samanikäisten pentujen kanssa ja aina välillä käyden viilentymässä kurarapakossa.. Rocky tulee myös Xenan kanssa loistavasti toimeen, onhan kyseessä sentään oma pieni tyttö. Xena saa hyppiä Rockyn päällä ja vetää korvista sekä kaulapussista, eikä Rocky sano mitään. Xena ja Rocky pitävät toisistaan paljon! 

Xena oli isänsä tapaan ennen meille muuttoa varautunut vieraita ihmisiä kohtaan, varsinkaan siitä Xena ei pitänyt, että vieraat ihmiset tulevat kopeloimaan (esim. pentunäyttelyissä).  Nykyään Xena suhtautuu useimmiten vieraisiin ihmisiin välinpitämättömästi (vieraita miehiä kohtaan Xena on edelleen melko varautunut, mutta se ei haittaa) ja näyttelykehässä Xena antaa tuomarin katsoa hampaat ja kopeloida, yksi match show -tuomari sai Xenalta pusunkin! Tutuille Xena on oikea pusutyttö! Vähän väliä pitää tulla pusuttelemaan ja kerjäämään rapsutuksia. Xena on myös minuun perääni paljon, oikea mamman prinsessa. Lapsista Xena pitää myös erittäin paljon isänsä tapaan. Vahtiviettiä Xenalta löytyy paljon, ja se on mielestäni hyvä asia, kuten myös oikeanlainen sopivasti varautunut luonne. 

Ulkomuodollisesti Xena muistuttaa myös paljon Rockya. Väritys on samankaltainen ja varsinkin pää on kuin Rockyn pää, mutta pienemmässä koossa ja pienemmän kauluksen kera. Rakenteellisesti Xena on jo melko tasapainoisen näköinen. Aika näyttää, millainen tyttö Xenasta kasvaa. Tällä hetkellä ainakin Xena on pienehkö ja todella ketterä tyttö, joka liikkuu halutessaan hyvin (kuten useimmat tiibetinmastiffit ;)). Tämän vuoden aikana Xenalle on tullut runkoon leveyttä sekä pää on hieman levistynyt ja pienet "iskän" huuletkin ovat tytölle tulleet! 

Xena kävi tammikuussa 2012 silmätarkastuksessa, jossa todettiin lievä distichiasis (ylimääräisiä silmäripisiä). Heinäkuussa 2012 kävimme virallisissa lonkka- ja kyynärkuvissa ja Xenalta kuvattiin myös toiveestani selkäranka sekä polvet. Selkäranka ja polvet olivat täysin terveet, lonkat B/B ja kyynärät 0/0. Kahdessa match showssa olemme käyneet harjoittelemassa mukavalla menetyksellä ja näyttelyistä tällä hetkellä paras saavutus on laatuarvostelu erinomainen. Vuonna 2012 kävin Xenan kanssa kahdeksan kertaa kehässä :) Xena esiintyy yleensä kehässä iloisesti ja kevyesti, tosin syyskuun näyttelyissä nähtiin jo sellaisiakin merkkejä "aikuistumisesta" että Xenaa sai vetää perässä, kun sitä ei kerta kaikkiaan kiinnostanut :D Syyskuussa Xenalta tutkittiin myös sydän ja kilpirauhanen (T4, TSH, T4/TSH) terveiksi. Xena on myös TGA-negatiivinen. Xenalla on leikkaava purenta (ei hammaspuutoksia). (Tänne olen listannut mietteitäni tiibetinmastiffien jalostuksesta.)

Xenalle on mahdollisesti suunnitteilla pennut tulevaisuudessa. Aikaisemmin minun oli määrä päättää tarkka ajankohta sitten, kun olen löytänyt Xenalle sopivan sulhasen. Vaihtoehtoina oli aluksi parin nuoren uroksen lisäksi kaksi vanhempaa ulkomaista valiourosta, mutta valitettavasti ne komeat pojat lähtivät sateenkaarisillalle 2012 keväällä ja syksyllä. Nuorten poikien terveystuloksia vielä odotellaan. Ensi vuonna suunnitelmissa olisi jatkaa näyttelyissä käymistä, luonnetestiinkin haluan Xenan joskus tulevaisuudessa viedä. Mutta joka tapauksessa Xenan terveys on ensi sijalla, joten vuoden päästä olen varmasti taas viisaampi :)

Takaisin