Esittely

**TÄMÄN SIVUN PÄIVITYS ON EDELLEEN KESKEN**

Asun Harjavallassa ja minulla on tällä hetkellä neljä tiibetinmastiffia kotona: ensimmäisen tiibetinmastiffini Rockyn ensimmäisen pentueen tytär XENA, kultainen Ranskasta tuomani puoli-kiinalainen uros CARU, leikattu uros PÖHKÖ Pöhkis (mamman kainalopoika) ja kultainen puoli-nepalilainen narttu CHINI. Kaikki kotona asuvat koirani on virallisesti tutkittu vähintään luuston osalta, jalostukseen käyttämäni tai suunnittelemani koirat laajemmin (silmät, lonkat, kyynärät, selkä, polvet ja kilpparit). Ensimmäinen tiibetinmastiffini ROCKY on yhteisomistuksessa ja asuu entisen mieheni luona tutussa kodissa nähden viikoittain mm. tyttärensä Xenan kanssa. Muut tiibetinmastiffini asuvat omissa, ihanissa sijoituskodeissaan. Tällä hetkellä minulla on sijoituksessa Rockyn toisen pentueen poika HEAVY, Carun ensimmäisen pentueen tytär BABY ja Carun toisesta pentueesta tytär PLONDI. Carun toinen pentue yhdessä Mistyn kanssa oli ensimmäinen oma pentueeni eli ensimmäinen Rocky Grove's -pentue. Pentujen emä Misty oli sijoitusnarttuni ja siirtyi sovitusti pentueen jälkeen oman perheensä omistukseen. Toisen pentueeni (vanhempina Caru ja Chini) syntymää ennen ja jälkeen sijoituskoirien lukumäärä kasvoi hieman suunniteltua enemmän.. Carun ja Chinin pentueesta sijoitin BERTTA-tytön sekä pojista sijoitukseen lähtivät OSKU ja VÄINÖ. ADOLF-poika tuli haettua Tsekistä ennen omien pentujen syntymää ja BORA-tyttö Plondin kaveriksi Puolasta, kun omista pennuista suurin osa oli muuttanut omiin, ihaniin koteihinsa. Katsotaan mitä ensi pentukausi tuo tullessaan.

Ja tästä kaikki alkoi:

Rotuun tutustuimme mieheni kanssa vuonna 2008 ja heti seuraavana vuonna 2009 meille kotiutui ensimmäinen tiibetinmastiffimme Rocky. Rockyn kanssa elämä lähti sujumaan hienosti ja ihastuimme rotuun siinä määrin, että jo seuraavana vuonna 2010 meille kotiutui toinen tiibetinmastiffimme Möda. Poikien kanssa yhteiselo sujui ongelmitta pienestä ikäerosta huolimatta ja jotta se olisi sujunut tulevaisuudessakin siten, päätimme laittaa sijoitukseen Rockyn loppuvuonna 2010 syntyneen Xena-tyttären. Ajattelimme antaa poikien kasvaa rauhassa, ennen kuin otamme tytön tänne meille sekoittamaan poikien päät.

Valitettavasti menetimme Mödan heinäkuussa 2011. Mödalta katkesi keväällä ristisiteet molemmista polvista ja korjausleikkauksesta huolimatta Möda ei toipunut, vaan toinen ristiside katkesi uudelleen ja toinen oli katkeamassa. Möda oli ensimmäinen oma koiramme, joka piti lopettaa ja vielä aivan liian aikaisin. Mödasta luopuminen oli meille todella kova paikka, mutta aina pitää yrittää ajatella koiran parasta. Möda jätti sydämiimme valtavan tyhjän tilan, joka ei ihan hetkessä täyty. 

Rockyn Xena-tyttö palautui meille sijoituskodista syyskuussa 2011, enkä lähtenyt sille uutta kotia etsimään, vaan muuttuneen tilanteen vuoksi päätin että Xenan on aika tulla kotiin isäänsä ja meitä ilahduttamaan. Joten meillä on tällä hetkellä kotona kaksi tiibetinmastiffia, isä ja tytär. Tammikuussa 2012 syntyi Ranskassa Hilda-tyttönen, jonka kävin hakemassa Suomeen maaliskuussa. Hilda on yhteisomistuksessa ja asuu ystäväni Miran luona lähellä meitä. Koiramäärä tulee lisääntymään tänä talvena Rockyn toisen tyttären muodossa. - Tämän jälkeen toin kolme koiraa Suomeen 2013 alkuvuodesta: Rockyn toisen pentueen tyttären Lucy Luzin ja pojan Heavyn sekä Ranskasta Kultapoika Carun. Hilda siirtyi Miran omistukseen ja pojat lähtivät sijoitukseen. Caru palautui sijoituskodista, enkä lopulta voinut siitä enää luopua, sen verran erityinen poika se on. Lucy Luz jouduttiin valitettavasti saattelemaan viimeiselle matkalleen aivan liian aikaisin keväällä 2014 lukuisten luusto- ja nivelongelmien vuoksi. Lucy vei mukanaan palasen sekä minusta että Carusta...

Keväällä 2014 totesin, että koska minulla on enää yksi narttu, pitäisi saada toinen kasvamaan. Päätin kokeilla kepillä jäätä ja sijoittaa osittain Mödan kanssa samansukuisen nartun Mistyn. Sitten tapahtui jotain sellaista, jota edelleen välillä itsekin ihmettelen, nimittäin Mistyn velipoika Pöhkö Pöhkis muutti luokseni. Pöhkö oli tarkoitus sijoittaa ensin, mutta hyvin pian kävi selväksi, ettei se voi täältä mihinkään lähteä. Pöhköllä todettiin myöhemmin lievä polviongelma, jonka vuoksi (sekä arjen helpottamiseksi mm. juoksuaikaan) päätin leikkauttaa Pöhkön keväällä 2015. Nykyään Pöhkö onkin se onnellinen, joka saa olla tyttöjen kanssa läpi vuoden ;) kesällä 2015 kotilauma lisääntyi erisukuisella Chini-tytöllä, josta tuli melko nopeasti Carun uusin lempparityttö. Kultaisilla on ihan omat juttunsa ja leikkinsä, joita nämä muut eivät aina oikein ymmärrä. Chini oli tarkoitus ensin sijoittaa, mutta pitihän Carun saada kultainen tyttö kotiin, ettei ole yksin bläkkäreiden kanssa ;) :D kesällä 2015 myös Carun ensimmäisen pentueen tytär Baby meni sijoitukseen. 

Huhtikuussa 2016 näki päivänvalon oma ensimmäinen pentueeni, kun Carun ja Mistyn kultakolmikko syntyi. Misty oli astutettu myös Rockylla (suunniteltu kaksoisastutus), mutta pentujen väri kertoi Carun olevan isä. Pentujen polveutuminen toki varmennettiin. Sen verran erityinen tuo ihan oma eka pentue on, että pakkohan sieltä oli sijoittaa sekä uros- että narttupennut. Jännityksellä odotan pentujen kasvua ja kehitystä! Valitettavasti Urkki-poika jouduttiin hyvästelemään marraskuussa 2016 aivan liian aikaisin, kun luusto-ongelmista johtuneet kivut olivat pojalle liikaa :( 

Seuraava pentue on suunnitteilla alkuvuoteen 2017 ja ulkomailtakin on jo "tilattu" pentu tulevaisuuden suunnitelmia varten. Jännittävää aikaa! :) Jatkoa seuraa.......

Tiibetinmastiffini ovat pääsääntöisesti pihalla, kun olen pois kotoa. Juoksuaikaan Caru kulkee mukanani ja Xena on välillä sisällä, jos olen pois (jos pihalla huono ilma). Aitaus on jaettu kahteen osaan (kotona asuvat pojat eivät tule kunnolla keskenään toimeen): Carulla ja Xenalla on käytössään sateelta suojassa olevan terassin lisäksi isompi alue, jossa on mm. kuormalavoista rakennettu "tähystyspaikka", jonka alla on kaksi "koppia", joihin pääsee sateen suojaan. Chinillä ja Pöhköllä on käytössään pienempi, mutta riittävän kokoinen alue, jossa on leikkimökki ja pienempi, eristetty koppi. Leikkimökin terassi on suosittu paikka, siellä on iso pöytätaso jonka päällä Pöhkö tykkää nukkua ja Chini alakerrassa. Leikkimökin sisällä on myös makuupaikkoja ja Chini tykkää siellä toteuttaa itseään varsinkin sadesäällä. Myös pienemmässä kopissa "kakarat" tykkäävät makoilla ja sen terassikin on suosittu. Jos lähden jomman kumman pojan kanssa lenkille, koirapuistoon, reissuun jne. saavat muut koirat jäädä koko aidatulle alueelle keskenään. Jos esim. pennut tulevat kylään, saavat ne olla vuorollaan tyttöjen ja toisen pojan kanssa isommalla alueella. Caru viihtyy parhaiten terassilla ulko-oven ja portin läheisyydessä ja juoksuaikaan onkin välillä siinä lepäilemässä yksinään, kun pitää olla tytöistä erossa. Sisälle voi luotettavasti jättää muut koirat Pöhköä lukuun ottamatta. Pöhkö ei oikein koskaan ole tottunut olemaan sisällä (tuli minulle 6,5 kk:n iässä, eikä ilmeisesti ollut tottunut viettämään aikaa sisällä). Yöksi otan kaikki koirat sisälle nukkumaan, mutta Pöhkö ei useinkaan viihdy tuntia paria kauempaa sisällä, vaan menee ulos nukkum..ei kun vahtimaan. Pakkasilla Pöhkö ei tulisi mielellään yhtään sisälle, se niin nauttii viileämmistä ilmoista. Sadekelistä näistä ei oikein kukaan tykkää, kun vähän vanhemmaksi tulevat. Yövuoroja tehdessäni koirat jäävät pääsääntöisesti yöksi ulos ja kun tulen kotiin nukkumaan, saan melkein valita kenent kaikki otan sänkyyn viereen huilaamaan. Pöhkö tykkää kyllä silloinkin nukkua pihalla ja vahtia muiden unta. Caru ei kovin mielellään kotoa poistu, jos ei jompi kumpi tytöistä tule mukaan. Muut koirat kyllä lähtevät mielellään ihan mihin vain.

Minuun saa helpoiten otettua yhteyttä sähköpostin välityksellä. Epäsäännöllisen kolmivuorotyöni vuoksi minua on hieman vaikea tavoittaa puhelimitse, mutta ei se mahdotonta ole. Yleensä kun pystyy soittelemaan takaisinpäin myöhemmin. Yhteystietoni löytyvät täältä. Tänne on myös mahdollista tulla tutustumaan koiriini, kunhan ajankohta sovitaan yhdessä ensin. Tyttöjen juoksujen aikaan en ota kotiin vieraita, koska juoksut ovat varsinkin Carulle, kuten meille muillekin, raskasta ja stressaavaa aikaa. Onneksi näille tulee juoksu vain kerran vuodessa..! :D Xena hyväksyy nykyään vieraat ihmiset ihan hyvin omaan kotiinkin, kunhan on ensin aidan toisella puolella olevat haukkunut. Samalle puolelle aitaa tullessa Xena hiljenee, haistaa ja menee yleensä pois. Muut koirat ovat kiinnostuneita vieraista ja käyttäytyvät ystävällisesti, kultaiset yleensä pusuttelevat paljon. Kyllä Xenakin tutuille on sellainen, että voi joskus jopa pusuttaa, mutta ihan vieraille yleensä ei. Xena on ystävällinen ja huomaavainen kyllä oman reviirinsä ulkopuolella ja onkin luottokoirani töissä lasten ja nuorten kanssa.

Olen Suomen Kennelliiton ja tiibetinmastiffien rotujärjestön Suomen Tiibetinmastiffit ry:n jäsen. Olen aikaisemmin kuulunut Suomen Tiibetinmastiffit ry:n netti- ja lehtitoimikuntaan, mutta muiden kiireiden vuoksi en ole tällä hetkellä mukana enää toimihenkilönä. Kasvattajakurssin suoritin marraskuussa 2010. Kennelnimianomuksen laitoin eteenpäin heinä-elokuun vaihteessa 2011, vahvistuksen sain tammikuussa 2012. Tarkoituksenani on kasvattaa hyvin pienimuotoisesti rodunomaisen luonteen ja terveen rakenteen omaavia tiibetinmastiffeja kennelnimellä Rocky Grove's. Kennelnimeni juontaa juurensa ensimmäisestä tiibetinmastiffistamme Rockysta, lisäksi siinä on viitteitä asuinympäristöstämme (Grove = metsikkö, lehtometsä). Rocky-sanahan tarkoittaa myös kivikkoista, kivistä. Ei tiibetinmastiffien kanssa eläminen sentään ihan aina pelkkää ruusuilla tanssimista ole :) 

Kirjoittelen lisää, kun tulee taas sopiva hetki. Täältä löytyy kaikkien tiibetinmastiffieni omat sivut ja täältä voi lukea mm. pentusuunnitelmistani.

 

pb020496kopiokopio2.jpg

esittelyuusikuvalokakuu-kopio.jpg

Ylös/Up